sep 012011
 

 

 

Les i papir eller PDF korleis luftrommet like ved Drøno vart åstad for ei av dei viktigaste hendingane i Austevoll under Den andre verdskrigen. Eit britisk bombefly vart skote ned av eit tysk jagarfly, og alle engelskmennene omkom. Lokalbefolkninga domiliserte stort ved gravferda deira of mellom 1000 og 1500 menneske deltok i markeringa på Storebø.

  2 Responses to “Siste ferd til norskekysten”

 1. Jeg var hjemme på Økland da det Britiske flyet kom rett over hodet på oss med kurs sydover i lav høyde og med røyk strømmende ut av det. Jeg var tilstede ved Storebø kirke da begravelses seremonien foregikk. Tyskerne hadde sendt en tropp av soldater for å delta i tilstelingen med hensikt å utføre den tradisjonelle miltærhonør til falne fiender.
  Soldatene satt ute på bakken tvers over veien utenfor kirken mens kirkeseremonien foregikk. Det var masser av folk fra øyene tilstede. Som jeg husker det var det to bårer med innhold av de tre flygerne og bårene var trukket på en hestekjerre fra kirken til gravplassen. Tyskerne marsjerte med i prosesjonen. Deres prosedyre var at ved en båresenkingen skulle det være den tradisjonelle giværsalutten. Det ble fortalt at enten Pastor Torteinson eller noen andre hadde overtalt den kommandrene offiseren til å ikke utføre salutten av hensyn til den lokale kultur og sedvane. Dette ble akseptert og det var ingen giværsalutt ved begravelsen.

  • Mr Eidsheim,

   I have managed to translate your comments into English approximately and I am very grateful to you for sharing your experiences here. It all helps me to build up a picture of the last moments of my Great Uncle and the amazing tribute paid to him and his companions by the people of the islands following the crash.
   Thank you for your testimony and your attendance at his funeral.